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Registros recuperados : 348 | |
201. | | LOPES, E. A.; MAGALHAES, J. A.; COSTA, N. de L.; TOWNSEND, C. R.; RODRIGUES, B. H. N.; PEREIRA, R. G. de A.; BEZERRA, E. E. A. Adição da leucena (Leucaena leucocephala Lam. cv. 1902) sobre os teores de proteína bruta e minerais na silagem de capim-Elefante (Pennisetum purpureum cv. Napier). PUBVET, Londrina, v. 4, n. 36, Ed. 1141, Art. 951, 2010. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima. |
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202. | | COSTA, N. de L.; JANK, L.; MAGALHAES, J. A.; BENDAHAN, A. B.; RODRIGUES, B. H. N.; SANTOS, F. J. de S. Morphogenetic and structural characteristics of Megathyrsus maximus cv. Centenário under defoliation intensities. Research, Society and Development, v. 9, n. 5, e120953284, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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204. | | ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N.; ATHAYDE SOBRINHO, C.; MELO, F. de B.; BASTOS, E. A.; CARDOSO, M. J.; RIBEIRO, V. Q. Manejo da irrigacao na cultura da melancia atraves do Tanque Classe A. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGACAO E DRENAGEM, 11., 1996, Campinas. Anais... Campinas: ABID, 1996. p.188-202. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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205. | | ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N.; ATHAYDE SOBRINHO, C.; MELO, F. de B.; BASTOS, E. A.; CARDOSO, M. J.; RIBEIRO, V. Q. Manejo da irrigacao na cultura da melancia atraves do tanque classe A. In: CONGRESSO NACIONAL DE IRRIGACAO E DRENAGEM, 11., 1996, Campinas, SP. Anais.... Campinas, 1996. p. 188-202. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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208. | | COSTA, N. de L.; RODRIGUES, A. N. A.; MAGALHAES, J. A.; BENDAHAN, A. B.; RODRIGUES, B. H. N.; SANTOS, F. J. de S. Morfogênese e composição química de Brachiaria humidicola cv. Llanero sob períodos de descanso. Research, Society and Development, v.8, n. 10, 2019. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima. |
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211. | | ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N.; ATHAYDE SOBRINHO, C; MELO, F. de B.; BASTOS, E. A.; CARDOSO, M. J.; DUARTE, R. L.; RIBEIRO, V. Q. Niveis de agua na cultura da melancia. II.Resultados de 1996. Teresina: EMBRAPA-CPAMN, 1997. 6p. (EMBRAPA-CPAMN. Pesquisa em Andamento, 71) Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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212. | | ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N.; FRIZZONE, J. A.; CARDOSO, M. J.; BASTO, E. A.; MELO, F. de B. Niveis de irrigacao na cultura do feijao caupi. Revista Brasileira de Engenharia Agricola e Ambiental, v.6, n.1, p.17-20, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Algodão. |
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213. | | ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N.; FRIZZONE, J. A.; CARDOSO, M. J.; BASTOS, E. A.; MELO, F. de B. Niveis de irrigacao na cultura da feijao caupi. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRICOLA, 28., 1999, Pelotas, RS. A engenharia agricola: tendencias e inovacoes - [anais]. Pelotas: SBEA, 1999. nao paginado. CD-ROM. Trabalho 509. Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças. |
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214. | | ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N.; FRIZZONE, J. A.; CARDOSO, M. J.; BASTOS, E. A.; MELO, F. de B. Niveis de irrigacao na cultura do feijao caupi. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRICOLA, 28., 1999, Pelotas. A Engenharia agricola: tendencias e inovacoes - anais. Pelotas:SBEA/UFPEL-FEA, 1999. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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215. | | ANDRADE JÚNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N.; FRIZZONE, J. A.; CARDOSO, M. J.; BASTOS, E. A.; MELO, F. de B. Níveis de irrigação na cultura do feijão caupi. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, v. 6, n. 1, p. 17-20, 2002. Biblioteca(s): Embrapa Algodão; Embrapa Hortaliças; Embrapa Meio-Norte. |
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216. | | ANDRADE JUNIOR, A. S.; RODRIGUES, B. H. N.; ATHAYDE SOBRINHO, C.; MELO, F. B.; BASTOS, E. A.; CARDOSO, M. J.; DUARTE, R. L. R.; RIBEIRO, V. Q. Niveis de irrigacao na cultura da melancia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE OLERICULTURA, 37., 1997, Manaus. Horticultura Brasileira, Brasilia, v. 15, 1997. Suplemento. Resumo 006. Nao paginado. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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217. | | ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N.; ATHAYDE SOBRINHO, C.; MELO, F. de B.; CARDOSO, M. J.; FRIZZONE, J. A. Niveis de irrigacao por gotejamento em melancia. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRICOLA, 27., 1998, Pocos de Caldas. Anais... Lavras: UFLA/SBEA, 1998. v. 1, p. 1-3. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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218. | | COSTA, N. de L.; TOWNSEND, C. R.; MAGALHAES, J. A.; PAULINO. V. T.; RODRIGUES, A. N. A.; RODRIGUES, B. H. N. Resposta de Panicum maximum cv. Massai à fertilização fosfatada. PubVet, Maringá, v. 9, n. 2, p. 429-433, fev. 2015. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima. |
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219. | | COSTA, N. de L.; JANK, L.; MAGALHAES, J. A.; BENDAHAN, A. B.; RODRIGUES, B. H. N.; SANTOS, F. J. de S. Regimes de desfolhação de pastagens de Megathyrsus maximus cv. Zuri nos cerrados de Roraima. Contribuciones a Las Ciencias Sociales, São José dos Pinhais, v. 16, n. 7, p. 5327-5339, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Gado de Corte; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Roraima. |
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220. | | SILVA, E. F. de F. e; ANDRADE JUNIOR, A. S. de; RODRIGUES, B. H. N.; MELO, F. de B.; NOGUEIRA, C. C. P. Levantamento de fontes pontuais de poluição sobre a área de recarga do Aqüífero Serra Grande. In: REUNIÃO NORDESTINA DE BOTÂNICA, 27., 2004, Petrolina, PE. [Anais...]. Petrolina: SBB: Embrapa Semi-Árido: UNEB, 2004. Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte. |
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Registros recuperados : 348 | |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Pecuária Sudeste. Para informações adicionais entre em contato com cppse.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Pecuária Sudeste. |
Data corrente: |
06/12/2021 |
Data da última atualização: |
15/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
SILVA, A. G. M. E; LIMA, S. C. G. DE; OLIVEIRA, P. D. DE; MORAES, M. DOS S.; GUIMARÃES, C. M. C.; SILVA, M. A. R. DA; GARCIA, A. R.; NAHUM, B. de S.; NERES, L. DE S.; NORONHA, G. N.; LOURENÇO JUNIOR, J. DE B. |
Afiliação: |
ANDRÉ GUIMARÃES MACIEL E SILVA, UFPA; SUELY CRISTINA GOMES DE LIMA, Federal Institute of Education, Science, and Technology (IFPA); PEDRO DANILO DE OLIVEIRA, UFPA; MICHEL DOS SANTOS MORAES, UFPA; CÉLIA MARIA COSTA GUIMARÃES, Federal Institute of Education, Science, and Technology (IFPA); JAMILE ANDRÉA RODRIGUES DA SILVA, Federal Rural University of the Amazon (UFRA); ALEXANDRE ROSSETTO GARCIA, CPPSE; BENJAMIM DE SOUZA NAHUM, CPATU; LILAINE DE SOUSA NERES, UFPA; GERLANE NUNES NORONHA, UFPA; JOSÉ DE BRITO LOURENÇO JÚNIOR, UFPA. |
Título: |
Production, chemical composition, and fatty acid profile of milk from buffaloes fed with cupuaçu (Theobroma grandiflorum) cake and murumuru (Astrocaryum murumuru) cake in the Eastern Amazon. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Animal Science Journal, v.92, n.1, jan./dec. 2021, e13576. |
Páginas: |
9 p. |
DOI: |
https://doi.org/10.1111/asj.13576 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The objective was to evaluate the effect of concentrate supplementation using by-products of the Amazonian industry on milk production, milk composition, and milk fatty acid profile of dairy buffaloes. Twelve lactating buffaloes (544.5 ± 35.6 kg, 6.4 ± 2.2 years old, 59 ± 6 days in milk) were allotted in a pasture of Mombaça grass and managed under rotational grazing (4 days occupancy/28 days rest). A 3 × 3 Latin square was adopted, and each animal alternately received three supplementary treatments based on corn bran + soybean meal or cupuaçu cake or murumuru cake for 21 days per treatment. Murumuru cake increased the levels of lauric acid and myristic acid in the milk (p < 0.05). Murumuru cake reduced the unsaturated fatty acid contents in the milk compared with animals fed control diet or cupuaçu cake (24.27% vs. 25.24% vs. 25.08%). The n-6/n-3 ratio was 2.6, 1.97, and 2.0 in the control, cupuaçu, and murumuru groups, respectively. Based on this parameter, cakes made from cupuaçu as well as murumuru could be considered to be adequate for inclusion in dairy water buffalo feed. However, the murumuru cake addition requires some caution because its use induces the secretion of higher levels of lauric and myristic fatty acids that are related to human cardiovascular disease. |
Palavras-Chave: |
Amazonian by products; Sustainable food production. |
Thesagro: |
Bubalus Bubalis. |
Thesaurus NAL: |
Food processing; Milk production. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
Marc: |
LEADER 02485naa a2200325 a 4500 001 2137137 005 2021-12-15 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1111/asj.13576$2DOI 100 1 $aSILVA, A. G. M. E 245 $aProduction, chemical composition, and fatty acid profile of milk from buffaloes fed with cupuaçu (Theobroma grandiflorum) cake and murumuru (Astrocaryum murumuru) cake in the Eastern Amazon.$h[electronic resource] 260 $c2021 300 $a9 p. 520 $aThe objective was to evaluate the effect of concentrate supplementation using by-products of the Amazonian industry on milk production, milk composition, and milk fatty acid profile of dairy buffaloes. Twelve lactating buffaloes (544.5 ± 35.6 kg, 6.4 ± 2.2 years old, 59 ± 6 days in milk) were allotted in a pasture of Mombaça grass and managed under rotational grazing (4 days occupancy/28 days rest). A 3 × 3 Latin square was adopted, and each animal alternately received three supplementary treatments based on corn bran + soybean meal or cupuaçu cake or murumuru cake for 21 days per treatment. Murumuru cake increased the levels of lauric acid and myristic acid in the milk (p < 0.05). Murumuru cake reduced the unsaturated fatty acid contents in the milk compared with animals fed control diet or cupuaçu cake (24.27% vs. 25.24% vs. 25.08%). The n-6/n-3 ratio was 2.6, 1.97, and 2.0 in the control, cupuaçu, and murumuru groups, respectively. Based on this parameter, cakes made from cupuaçu as well as murumuru could be considered to be adequate for inclusion in dairy water buffalo feed. However, the murumuru cake addition requires some caution because its use induces the secretion of higher levels of lauric and myristic fatty acids that are related to human cardiovascular disease. 650 $aFood processing 650 $aMilk production 650 $aBubalus Bubalis 653 $aAmazonian by products 653 $aSustainable food production 700 1 $aLIMA, S. C. G. DE 700 1 $aOLIVEIRA, P. D. DE 700 1 $aMORAES, M. DOS S. 700 1 $aGUIMARÃES, C. M. C. 700 1 $aSILVA, M. A. R. DA 700 1 $aGARCIA, A. R. 700 1 $aNAHUM, B. de S. 700 1 $aNERES, L. DE S. 700 1 $aNORONHA, G. N. 700 1 $aLOURENÇO JUNIOR, J. DE B. 773 $tAnimal Science Journal$gv.92, n.1, jan./dec. 2021, e13576.
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